Muharrem Ayı Başladı - Yedinci Gün

Güncel haber sitesi,son dakika haberlerinden haberiniz olsun

Son Dakika Haberleri

30 Temmuz 2022 Cumartesi

Muharrem Ayı Başladı

Muharrem Ayı Başladı

Hicri takvim, Peygamber Efendimizin (S.A.V) Mekke-i Mükerreme’den Medine-i Münevvere’ye hicret ettiği sene esasıyla, kameri ayların temel kabul edildiği takvimdir. Hicri takvime göre yılın 1. ve ilk ayı Hicri yılbaşı olan Muharrem 30 Temmuz 2022 (1444) (bugün) cumartesi günü itibariyle başladı.
Zilhicce ayından sonra, Hicri takvimde yeni yıla girilir ve Muharrem ayı başlar. Muharrem ayı ile birlikte 1444 yılına girildi. Kelime anlamı itibariyle haram kılınan, yasaklanan, kutsal olan, saygı duyulan anlamlarına gelen Muharrem ayı savaşmanın haram kabul edildiği dört aydan biridir. Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep dört haram aydır. Muharrem ise Hicri takvim sıralamasına göre bunların birincisidir. Oruç ibadeti ve aşure ikramlarıyla kıymetlenen, haram aylardan biri ve hicri yıl başlangıcı olması hasebiyle Muharrem ayı İslamiyet’te oldukça önemlidir.
Peygamber Efendimiz (S.A.V) hadis-i şerifinde “Şüphesiz ki, zaman döndü, dolaştı Allah’ın gökleri ve yerleri yarattığı gündeki şekline geldi. Sene on iki aydır, bunlardan dördü haramdır ki üçü peş peşedir, bunlar da Zilkade, Zilhicce, Recep ve Muharremdir.” buyurmuştur. Hz. Ömer’in halifeliği devrinde 638 yılında Resul-i Ekrem’in Mekke’den Medine’ye hicretinin resmi takvim başlangıcı olarak kabul edilmesiyle muharrem hicri yılın ilk ayı olarak belirlenmiştir.
Hicri takvime göre her Muharrem ayı geldiğinde yeni yıla girilir. 2022 Muharrem ayı ise 30 Temmuz Cumartesi günü başlıyor. Bu sene 1443 yılından 1444 yılına giriliyor. Muharrem ayı, faziletleri, ibadetleri ve dualarıyla Kur’an-ı Kerim ve sünnetle sabit, hürmete layık özel bir aydır. Bir Müslüman bu ayda kulluk şuuruna sahip olmalı, bu müstesna zaman dilimlerinden azami istifadeye gayret etmelidir. Muharrem ayının faziletlerinden en önemlisi oruç tutmanın faziletidir. İbni Abbas’tan (r.a) rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurmuştur: “Haram aydan bir gün oruç tutana, Allah Teâla her gününe karşılık, bir ay oruç tutmuş sevabı yazar.”
Bu ay dargınlıkların küskünlüklerin bittiği yüreklerimizin gönüllerimizin bir olduğu, paylaşımın dostluğun, komşu haklarının kutsallığı ve ayrımcılığın olmadığı erdemliğin doruğa çıktığı bir aydır. İnananlar orucu ve matemi üç ana sebepten dolayı tutmaktadır.
Birincisi; Hz. Âdem’den Hz. Muhammed’e kadar bütün peygamberlerin Muharrem Ayını kutsal kabul etmelerine saygı gösterdiğimizin ifadesi ve bütün peygamberler bu ayda oruç tutukları için Allah rızası için oruç tutulur.
İkincisi; şehitler şahı Hz. İmam Hüseyin ve tüm Kerbela Şehitlerinin matemi için.
Üçüncüsü, Kerbela’da bütün ehlibeyt erkekleri şehit edilirken Hz. Hüseyin’in büyük oğlu İmam Zeynel Abidin ağır hasta olduğu halde sağ olarak kurtulmuştur. Hz. Peygamber’in soyu olan imamlar ve seyitler İmam Zeynel Abidin’den devam etmiştir. Hz. Muhammed’in ve ehlibeytin soyunun dünyada devam etmesine karşılık Allah’a şükür için On İki İmamlar aşkına on iki gün oruç tutulur..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Bottom Ad

Pages