Son dakika... Ünlü fotoğrafçı Ara Güler hayatını kaybetti - Yedinci Gün

Güncel haber sitesi,son dakika haberlerinden haberiniz olsun

Son Dakika Haberleri

17 Ekim 2018 Çarşamba

Son dakika... Ünlü fotoğrafçı Ara Güler hayatını kaybetti

İstanbul fotoğraflarıyla hafızalara kazınan, dünyaca ünlü birçok kişiyi fotoğraflayan efsanevi fotomuhabiri Ara Güler, dün gece tedavi gördüğü hastanede 90 yaşında yaşama veda etti. Güler'in cenaze törenine ilişkin bilgilerin daha sonra paylaşılacağı açıklandı.

“Sanat olmasına gerek yoktur fotoğrafın. Fotoğraf tarih olayıdır. Tarihi zaptediyorsun. Bir makine ile tarihi durduruyorsun” diyen usta fotomuhabiri Ara Güler, dün 23.20’de tedavi gördüğü Florence Nightingale Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.


Doktor Zafer Gökay, Güler’in yakınlarına yaptığı açıklamada, “Serviste üç kez resüsitasyona cevap vermiş, yoğun bakımda da iki kere verdi ama üçüncüsünde ne yazık ki döndüremedik, başımız sağ olsun. Tamamen kalp yetersizliği” dedi.



Londra’dan gelen arkadaşı Coşkun Aral acı haberle yıkıldı.


Yakın arkadaşı gazeteci Coşkun Aral ise “Türkiye’nin ve dünyanın başı sağolsun. Bütün dünyanın tanıdığı kendi kuşağının tanıdığı en önemli fotoğrafçılardan biriydi. Her zaman mütevazı bir insandı. Çok önemli bir insanı kaybettik” dedi.


Ara Güler, 16 Ağustos 1928’de İstanbul’da doğdu. Lisedeyken film stüdyolarında sinemacılığın her alanında çalıştı. 1950’de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başlarken aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne devam etti.



MASTER OF LEICA


1958’de Time-Life, Paris-Match ve Der Stern dergilerinin yakın doğu fotomuhabirliği görevlerini üstlendi. 1953’te Paris Magnum Ajansı’na katıldı. İngiltere’de yayımlanan “Photography Annual Antolojisi” tarafından dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri seçildi. Aynı yıl ASMP’ye (Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği) tek Türk üye olarak kabul edildi. Çok az fotoğrafçıya verilen “Master of Leica” unvanını 1962’de kazandı.
Ara Güler’in fotoğraflarının büyük bir bölümü Fransa, ABD ve Almanya’da çeşitli müzelerde sergileniyor. 18 Ağustos’ta, Güler’in 90. doğum gününde İstanbul’da da Ara Güler Müzesi açılmıştı.





Kaynak: Hürriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Bottom Ad

Pages