Kardeşlerimiz çekmesin - Yedinci Gün

Güncel haber sitesi,son dakika haberlerinden haberiniz olsun

Son Dakika Haberleri

1 Eylül 2018 Cumartesi

Kardeşlerimiz çekmesin

Kırgızistan’a giden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “FETÖ’nün Kırgızistan’da hala mevcudiyetini sürdürüyor olması, tabii ki gelecekle ilgili, bizim 15 Temmuz’da yaşadığımız sıkıntıyı biz Kırgızistan yaşamasın istiyoruz. Kardeşsek çektiğimizi kardeşlerimizin çekmesini istemeyiz. Biz darbe yedik, aynı darbeyi Kırgızistan yesin istemeyiz” dedi.

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, dün Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’e gitti. Erdoğan, Bişkek Manas Uluslararası Havalimanı’nda Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov tarafından resmi törenle karşılandı.


Devlet Konukevi’nde başbaşa görüşen Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov ile Erdoğan daha sonra Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin (YDSK) toplantısına katıldı.


Toplantının açılışında konuşan Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti ile Kırgız Cumhuriyeti’nin iki kardeş ülke olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Türkiye, bağımsızlığından bu yana Kırgızistan’ın yanında yer almış, Kırgızistan’ın kalkınmasına her zaman destek olmuştur. 2011’de YDSK’yi kurarak ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükselttik. Buna rağmen 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından hiç arzu etmediğimiz halde işbirliğimizde kısmi bir duraklama yaşandı. Biz ilişkilerimizin tekrar olması gereken düzeye çıkartılması için elimizden geleni yapmaya hazırız.”


FETÖ konusu başta olmak üzere ikili ilişkilerin geldiği noktayı mevkidaşı Ceenbekov ile ele aldıklarını anlatan Erdoğan, “FETÖ’nün Kırgızistan’da hala mevcudiyetini sürdürüyor olması, tabii ki gelecekle ilgili, bizim 15 Temmuz’da yaşadığımız sıkıntıyı biz Kırgızistan yaşamasın istiyoruz. FETÖ konusunu gündemimizden çıkararak olumlu gündeme yoğunlaşmamız iki tarafın da yararına olacaktır. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da Kırgızistan’a ekonomi, eğitim, kültür ve kalkınma yardımları gibi konularda her türlü desteğimizi inşallah sürdüreceğiz. Önümüzdeki dönemde hep birlikte daha çok çalışmamızın gereğine inanıyorum” dedi.


Konuşmaların ardından basına kapalı devam eden toplantının sonunda iki lider basın toplantısı düzenledi.


DARBE YEDİK AYNI DARBEYİ YEMESİNLER


Basın toplantısında konuşan Tayyip Erdoğan, Kırgızistan’da FETÖ varlığıyla mücadele edilmesinin, başlıca gündem maddesini oluşturduğunu vurgulayarak, şunları ifade etti: “15 Temmuz tarihinde bir darbe girişiminde bulunan FETÖ, mevcut olduğu tüm ülkeler için büyük bir tehdit teşkil ediyor. Ülkemiz son dönemde attığı kararlı adımlarla bu terör örgütünün belini kırmayı başarmıştır. Demokrasimize kasteden, Meclisimizi ve Cumhurbaşkanlığı Külliyemizi bombalayan, 251 vatandaşımızı şehit eden bu terör örgütünü ülkemiz ve kardeşlerimiz için de tehdit unsuru olmaktan çıkartacağız.


Bu kapsamda bugünkü görüşmelerimizde FETÖ ile mücadele konusunda atılabilecek müşterek adımları da değerlendirdik. Zira biz kardeşsek biz çektiğimizi kardeşlerimizin çekmesini istemeyiz. Çünkü biz darbe yedik, aynı darbeyi Kırgızistan yesin istemeyiz. Bunlar askeriyeye sızarlar, polis teşkilatına sızarlar, devletin bütün mekanizmalarının içine sızarlar ve oralardan da aynı darbeyi burada da yaparlar. İki tarafın da bu terör örgütüyle mücadele bağlamında atacağı adımlarla FETÖ meselesini gündemimizden çıkararak, olumlu gündeme yoğunlaşmak konusunda ben inanıyorum ki Kırgızistan’ın da kazanımları daha da artacaktır.”


VATANDAŞLARIMIZ TÜRKİYE’YE İHANET ETMEZ


Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov da 15 Temmuz’daki olayların sadece Türk halkı için değil, Kırgız halkı için de bir test olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Türkiye’ye desteğini ilk veren ülkelerin başında Kırgızistan geldi. İktidarın tek gücü millettir. Demokratik yolla seçilmiş iktidarı, askeri güç kullanarak devirmek kabul edilemez. Bu konuda çok iş gerçekleştirdik. Sebat’ı (FETÖ okulları), Sapat olarak değiştirdik. Bu okullar tamamen devletin denetimindedir. Eğitim Bakanlığımız, Sapat Eğitim Kurumlarının yönetimine girdi. Eğitim ve öğretim programları devletin kontrolünde. Biz kardeş ülkeleriz, bizim vatandaşlarımız Türkiye’ye karşı ihanet etmez. Eğer Kırgız-Türk dostluğuna ihanette bulunan olursa kanun nezdinde cezasını çekecektir. Ben, Cumhurbaşkanı olarak bunu kontrol edeceğim. Kırgızistan’da çalışan tüm vatandaşlar ulusal yasalara göre çalışmaktadır. Bunun böyle kalmasını da sonuna kadar sağlayacağız.”


GÖÇEBE OYUNLARINA EV SAHİBİ OLACAĞIZ


Erdoğan bugün katılacağı oyunlara da değinerek şunları söyledi: “Çolpan Ata’da yapılacak 3. Dünya Göçebe Oyunları’nın açılış törenine katılacak olmaktan da ayrıca bahtiyarlık duyuyorum. Ortak kültürel ve tarihi değerlerimizin yaşatılmasına büyük katkı sağlayan bu oyunların dördüncüsüne 2020 yılında ev sahipliği yapmayı planladığımızı ve bugün de bunu teyit ettiğimizi Sayın Başkan ile burada ifade etmek isterim. İnşallah ev sahibi biz olacağız.”



BORSOK VE BAL İKRAMI


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a, uçaktan inişlerinde kendilerini karşılayan yöresel kıyafetli iki Kırgız genç kız çiçek takdim ederken, geleneksel Kırgız hamur işi ‘Borsok’ ve bal ikramı yaptı.



UÇAĞA DAVET ETTİ


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, özel uçak ‘TUR’ ile dün Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’e gitti. Erdoğan, Kara Harp Okulu’nda katıldığı törende diploma alan iki Kırgız teğmeni de uçağına davet ederek Bişkek’e götürdü. Teğmenler Sherali Marasulov ile Akshol Nursulanbekoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la memleketlerine gitti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Bottom Ad

Pages