Cari açıkta ithalat damgası - Yedinci Gün

Güncel haber sitesi,son dakika haberlerinden haberiniz olsun

Son Dakika Haberleri

15 Mayıs 2018 Salı

Cari açıkta ithalat damgası

CARİ açık mart ayında petrol fiyatı ve altın ithalatındaki artışın sürmesiyle 4.8 milyar dolar ile beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, 12 aylık açık 55.4 milyar dolara yükseldi.

Ekonomistler cari açıktaki genişlemenin yan sıra finansman kalitesindeki bozulmaya da dikkat çekti. Öte yandan öncü dış ticaret verisi nisanda da cari açıkta yükseliş olacağına işaret ederken, ekonomistler yılın ikinci yarısında iç talep ve altın ithalatında ivme kaybı ile turizm geliri artışının genişlemeyi sınırlamasını bekliyor.


Merkez Bankası verilerine göre, cari açık, geçen yılın martına göre 1.7 milyar dolar artarak 4.81 milyar dolar olurken, 12 aylık cari açık şubattaki 53.7 milyar dolardan 55.4 milyar dolara yükseldi. Cari açığın 4.1 milyar dolar olması bekleniyordu. Reuters’e konuşan İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, çekirdek cari açığın (altın ve enerji açık) 7.3 milyar dolarla alarm zilleri çalacak seviyede olmasa da iç talepteki canlanmanın gecikmeli yansımasına bağlı Eylül 2017’den bu yana genişlemeye devam ettiğini söyleyerek, “Martta finansman tarafında kayda değer bir bozulma görüldü. Cari açık finansmanında 2.9 milyar dolarlık net hata noksan girişi ve rezerv erimesi etkili. Cari açıktaki genişlemeden daha da önemlisinin finansman kalitesindeki bozulma olduğunu düşünüyoruz” dedi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Bottom Ad

Pages