2018 Ramazan imsakiyesi - İftar saat kaçta açılacak? İşte İstanbul, Ankara, İzmir ve tüm illerin iftar saatleri - Yedinci Gün

Güncel haber sitesi,son dakika haberlerinden haberiniz olsun

Son Dakika Haberleri

16 Mayıs 2018 Çarşamba

2018 Ramazan imsakiyesi - İftar saat kaçta açılacak? İşte İstanbul, Ankara, İzmir ve tüm illerin iftar saatleri

İftar saat kaçta açılacak sorusu Ramazan'ın ilk gününde oruç tutan milyonlarca vatandaş tarafından sorgulanmaya başlandı. On bir ayın sultanı olan Ramazan ayında oruç tutmaya bugün başlayan vatandaşlar, yaşadıkları şehirlerin iftar saatlerini öğrenmeye çalışıyorlar. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan 2018 Ramazan imsakiyesiyle birlikte tüm illerin iftar saatleri belirlendi. İşte, İstanbul, Ankara, İzmir ve tüm illerin iftar saatleri.

İlk iftar saat kaçta sorusu, İstanbul, İzmir, Ankara ve birçok farklı kentte yaşayan milyonlarca vatandaş tarafından merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaya başladı. On bir ayın sultanı Ramazan dün yapılan ilk sahurla birlikte başladı. Vatandaşlar şimdi 2018 Ramazan'ın ilk iftar saatlerini araştırıyor. Peki, ilk iftar saat kaçta? İşte, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamasına göre İstanbul, Ankara ve İzmir ilk iftar saatleri


Oruç ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar imsakiye araması yaparak iftar ve sahur vakitlerini nasıl takip edebileceklerini araştırıyorlar. Diyanet tarafından açıklanan 2018 imsakiyesine hazırladığımız ramazan özel sayfasından da ulaşabileceksiniz


RAMAZAN İMSAKİYESİ İÇİN TIKLAYIN


Ramazan imsakiyesi sayfasını açtığınızda bulunan küçük ok simgesine tıklayarak bulunduğunuz veya görmek istediğiniz ili seçmeniz yeterli olacaktır.



Ramazan süresince aktif olacak bu sistemin yanı sıra ramazan için hazırladığımız özel sayfamızdan tüm merak edilen soruların cevaplarını öğrenebilir, ayrıca 'ramazanda sağlık' ve 'bugün ne pişirsem' bölümlerinden de faydalanabilirsiniz.


RAMAZAN 2018 SAYFASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN


Bazı merak edilen soruların cevapları


Sabah ezanı okunmaya başladığında yeme içmeye kısa bir süre devam edilebilir mi?


Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.


Kazaya kalan Ramazan oruçlarının belli bir sürede tutulma zorunluluğu var mıdır?


Ramazan ayında tutulamayan veya başlanıp da bozulan oruçların kaza edilmesi gerekir. Kur’an-ı Kerim’de, “İçinizden hasta olan veya yolculukta bulunan, tutamadığı günlerin sayı-sınca diğer günlerde tutar.” (Bakara, 2/184) buyurulmaktadır. Kaza oruçlarının peşpeşe tutulması hakkında herhangi bir delil bulunmamaktadır. Bu
oruçların, geciktirilmeksizin bir an önce tutulması uygun olur. Çünkü bu bir Allah hakkıdır. Kişi ne
zaman öleceğini bilemez. Ramazan orucunun kazası, oruç tutmanın haram olduğu günler dışında her zaman yapılabilir. Hz. Peygamber(s.a.s.), iki vakitte oruç tutulmayacağını bildirmiştir ki birisi Ramazan bayramının birinci günü, diğeri kurban bayramı günleridir (Buhârî, Savm, 66-67)


Bozulan vacip ve nafile oruçların kazası gerekir mi?


Adak sebebiyle vacip olan oruç bozulursa kaza edilmesi gerekir Nafile oruç ise, kişiye farz veya vacip olmadığı hâlde, isteğe bağlı olarak Ramazan ayının dışında tutulan oruçtur. Nafile de olsa, başlanan bir ibadetin tamamlanması gerekir.


Bu nedenle diğer nafile ibadetlerde olduğu gibi, bozulan nafile orucun da kaza edilmesi Hanefî’lere göre vaciptir.


Şevval orucunun hükmü nedir?


Ramazan’da tutulamayan oruçlar Şevval orucu niyetiyle tutulabilir mi?


Ramazan’dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütü- nünde oruç tutmuş gibi olur.” (Müslim, Sıyâm, 204; Tirmizî, Savm, 53; Ebû Dâvûd, Savm, 59) buyurmuştur. Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir.


Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur.






Oruca ne zaman kalkılacak İlk sahur ve iftar saat kaçta başlayacak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Bottom Ad

Pages